Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο (neck pain) αποτελεί μια εκδήλωση πόνων στον αυχένα και στη γύρω περιοχή. Αρχικά, μια τανάλια σφίγγει επίμονα το σβέρκο σας και με τον καιρό το σφίξιμο αυτό γίνεται πόνος (αυχεναλγία). Ύστερα εμφανίζονται πονοκέφαλοι, μουδιάσματα και συχνά ζαλάδες.
Ο γενικός όρος «σύνδρομο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων που αφορούν μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, αλλά με διαφορετική αιτία προέλευσης. Έτσι ο όρος αυχενικό σύνδρομο αναφέρεται στα πιασίματα και τον πόνο του αυχένα.

Ο σωστός όρος, λοιπόν, θα ήταν «αυχενικά σύνδρομα», αφού πρόκειται για περισσότερα από ένα προβλήματα που έχουν ως αίτια παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης.

Οποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδύλιων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών μπορεί να ονομαστεί «αυχενικό σύνδρομο». Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζεται μετά τα 26-30 έτη.

Από τη λειτουργική διαταραχή των σπονδύλων του αυχένα μπορούν να πιεστούν ή να ερεθιστούν τα νεύρα. Για αυτό, ο πόνος στην περιοχή του αυχένα μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη (ανάμεσα στις ωμοπλάτες), στους ώμους, τα χέρια, ακόμα μέχρι τα δάκτυλα των χεριών. Επίσης, μπορεί ο πόνος να συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, αισθητικές διαταραχές (μούδιασμα, βελόνιασμα, κάψιμο) και μειωμένη κινητικότητα. Συχνά αναφέρονται και ζαλάδες, ίλιγγοι, πονοκέφαλοι ακόμα και «θολούρα» στα μάτια.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι το αυχενικό σύνδρομο εμφανίζεται διαφορετικά σε κάθε παθόντα. Η μαγνητική τομογραφία έχει συμβάλλει σημαντικά στην παροχή πληροφοριών για τον εκάστοτε πάσχοντα.